Varmepumper

LUFT-til-LUFT-varmepumpe

En luft-til-luft varmepumpe henter varme fra uteluften og kan normalt fungere ned til -25 °C ute. Denne løsningen er en enkel måte og spare energi på, og samtidig ha en jevn og god innetemperatur. Passer svært godt til eneboliger, rekkehus og leiligheter med åpne løsninger inne, men er også en god løsning for åpne produksjonslokaler. Les mer her.

LUFT-til VANN-varmepumpe

En luft-til-vann-varmepumpe henter varmen fra ute luften (samme som en luft/luft) og overfører dette til vann – som sirkuleres rundt i husets vannbårne system. Vannbårent system er eksempelvis radiatorkrets, viftekonvektorer eller gulvvarme. En luft/vann-varmepumpe kan også i tillegg til romoppvarming varme opp forbruksvann. (dusj og annet forbruk).  Les mer her.

Utedeler til varmesentral og veggboks
Utedeler til varmesentral og veggboks

BERGVARME-varmepumpe

En bergvarmepumpe eller en væske /vann-varmepumpe som de kalles på fagspråket, henter varme fra bakken/fjell via rør som plasseres ned i ca 160 – 200 meters dybde. På disse dybdene er temperaturen svært stabil gjennom hele året (+6/+8 °C). En pumpe i varmepumpen sirkulerer sprit/glykol eller annet frostfritt medie rundt i rørene. Via en plateveksler i varmepumpen tilføres denne energien over til kuldemediet i varmepumpen (kuldemediet holder ca -30 °C ved atmosfæretrykk) hvorpå kompressoren komprimerer og øker temperaturen til ca +60 °C på vannet på sekundærsiden. Sekundærsiden her er da f.eks tappevann eller radiator/gulvvarme/viftekonvektor.

Denne løsningen innebærer en dyrere installasjon, men den har størst besparingspotensial. Les mer her.